Tekla Structures i Autodesk Revit

U AEC procesu, nastojimo da investitorima i arhitektama, inženjerima i građevinskim radnicima dovedemo prednosti tačnih, koordiniranih i bogatih podataka. Tako možete brže i ekonomičnije isporučiti projekte.

Nudimo besplatne alate koji omogućavaju modelima da se kreću između Tekla Structures i Autodesk Revit-a ili integrišu Tekla Structural Designer sa Autodesk Revit-om. Da bismo postigli glatke radne procese i realizaciju dizajna, želimo da članovi projekta sarađuju kroz projektovanje i izgradnju bez obzira na softverska rešenja koja koriste. Kako jedno softversko rešenje nikada nije dovoljno za realizaciju građevinskog dizajna, izabrali smo otvoreni pristup za BIM i radili sa partnerima kako bismo ponudili industriju AEC integrisanim otvorenim tokovima rada.

Opcija 1: Saradnja: (Veoma često) "Želim da vidim da li sve uklapa"

Za Tekla Structures / Autodesk Revit kolaboraciju korišćenjem od Autodeska odobrenih IFC fajlova za „proveru da li sve uklapa“, gde se iz nekog razloga, za tu namenu, ne koriste Navisworks ili TeklaBIMsight.

 1. Imajte na umu da je OPŠTA SARADNJA najbolje funkcioniše na neutralnoj platformi izgrađenoj upravo za tu svrhu, npr. Autodesk Navisworks ili Tekla BIMsight koji je namenski softver za kolaboraciju sa funkcionalnostima provere kolizija i izveštavanjem.
 2. Izvoz iz Tekla Structures u Revit koristeći IFC fajl (Tekla -> Export -> IFC) iz Tekla Structures
 3. Jednostavno uvezite u Revit. Od Revita 2015 i noviji, možete; Insert -> IFC direktno na isti način kao i Link ili DWG.
 4. Ako postoje projektne koordinate, koristite Site Definition u Revitu da biste pravilno locirali ugrađeni Tekla Structures model ILI koristite tačku manuelnog umetanja modela (desni klik IFC model nakon umetanja -> „reposition to base base point“)
 5. Sada možete da koristite BIM da koordinišete strukturnu datoteku arhitektonskim / MEP projektom u Revitu.

Opcija 2: Geometrija Tekla Strukture koja se ponovo koristi u crtežima / rasporedima Revita:

Autodesk Revit u Tekla Structures za kreiranje crteža i rasporeda u Revitu korišćenjem plugin likna (Tekla kreira TCZIP datoteku koju Revit može da čita)

Tekla Structures korisnici treba da instaliraju:

 • Izvoz u softver (Tekla Strukture 19.1 i niže) iz Tekla Warehouse
 • Izvoz u Revit za crteže (Tekla Structures 20.0 i novije) iz Tekla Warehouse

Autodesk Revit korisnici (Revit 2014 i noviji) treba da instaliraju:

 • Uvoz iz Tekla Structures Add-In (besplatan) sa Tekla web sajta.

Kakve su prednosti za korisnike Revit-a da koriste Export to Revit / Import iz Tekla Structures dodatne module?

Korist od korišćenja ove API link je samo za one koji žele da koriste strukturnu geometriju iz Tekla Structures u Autodesk Revit-u ili da kreiraju na Revitu bazirane rasporede:

 • Autodesk Revit jedinstveni ID objekata se čuva tokom narednih ažuriranja. Informacije u Revit projektu nisu izgubljene, već se ažuriraju kada se uvoze nove strukturne informacije.
 • Autodesk Revit dimenzije, Revit materijali i Revit notacija vezani za konstrukcijske delove se ne gube tokom ispravki, već se zadržavaju i prilagođavaju (npr. promene dimenzija) dok se struktura menja
 • Autodesk Revit familije su optimizovane tako da što više smanji broj onih koje se koriste za generisanje strukturnog modela
 • Podržani su Autodesk Revit nivoi i koncepti lokacije (npr. prizemlje, prvi sprat, osnova projekta)
 • Podržane su faze Autodesk Revit (npr. faza rušenja, faza izgradnje)

 

Veza između Autodesk Revit i Tekla Structures: za BIM kolaboraciju i/ili za ponovnu upotrebu 3D geometrije u dizajnu i crtežima.

Ako želite da preuzmete 3D geometriju iz Autodesk Revit 2014 i novijeg u Tekla Structures, to se radi korišćenjem, od strane Autodeska, odobrenog IFC formata (inteligentni format) ili 3D DWG formata ("glupi" format)

 1. Izvozite iz Revita koristeći postojeću komandu „izvoz u IFC“ u Revitu 2014 ili novijem.
 2. Tekla Structures može koristiti ovu geometrijsku datoteku u BIM procesu kolaboracije kao referentnu datoteka.
 3. Kada postoji situacija u kojoj referentna datoteka ima geometriju koja je stvarno korisna za strukturni tim, ti delovi (ispravno dimenzionisane ploče, grede, stubovi itd.) Mogu se konvertovati u izvorne Tekla Structures elemente i ponovo ih koristiti i ažurirati kasnije s ponovnim unosom IFC datoteke kao deo alata za uštedu vremena pri upravljanju promenama u Tekla Structures.

© PMO 1998-2018, Beograd, Tome Maksimovića 5 / Lok. 2, Tel/Fax: +381.11.2403.157 Mob: +381.63.266.151 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Developed by PMO