BIM opšte

Ključ svakog uspešnog projekta je jasno i koncizno razumevanje između arhitekata, drugih inženjera, izvođača na gradilištu, upravnika objekta i vlasnika. Danas, building information modeling (BIM) služi za razbijanje barijere i premošćavanje u komunikacijama između projektantskih i izvođačkih timova obezbeđujući konzistentne i pouzdane informacije u okviru projekta.

BIM (Building Information Modeling) je mnogo više od 3D modela.Klasični 3D model predstavlja samo jedan od načina da se grafički prikazuje deo fizičkih informacija modela, dok BIM modelima ugrađene inteligentne informacije koje omogućavaju širok dijapazom projektantsko-konsultantskih usluga. 

BIM model omogućava da se relevantne informacije uskladištite i da im se pristupana jednom mestu, zarad analiza i donošenje odluka, a takođe omogućava stalno ažuriranje i usavršavanje tokom celog životnog ciklusa projekta. Centralizovano skladištenje podataka značajno smanjuje greške manuelnog prenosa podataka u poređenju sa tradicionalnim CAD tehnologijom. Kada se pravilno koriste, BIM tehnologije znatno povećavaju efikasnost procesa projektovanja i izgradnje, što rezultira znatnim uštedama za investitora.

​Ovde su neke od prednosti koje investitor može realizovati korišćenjem BIM tehnologija:

 • Omogućava visok stepen analize građevinskih sistema, alternativnih materijala, opreme i tehnologije što dovodi do boljeg informisanja prilikom odlučivanja.
 • Skraćuje vreme potrebno da se odgovori na upite investitora, sa visokim stepenom tačnosti u odgovoru.
 • Identifikacijakonflikata pre nego što je projekat zapravo napravljen, da bi se sprečilepotencijalne greške, zastoji i prekoračenja budžeta.
 • Smanjuje neizvesnost izvođenja, jer BIM donosi precizniju sliku troškova i vremenskih okvira.
 • Smanjuje ukupno vreme isporuke projekta tokom faze dizajniranja, kao i tokom faza izgradnje.
 • Povećava ukupnu tačnost projektne dokumentacije.
 • Olakšava analizu alternativa održivog dizajna (materijali i projektna rešenja) i poređenja troškova.
 • Omogućava tačne i pravovremene informacije koje su lako dostupnečlanovima tima na više različitih lokacija, uključujući i gradilišta.
 • Utire put ka poboljšanju upravljanja objektom (Facility Management). 

 • BIM ZA ARHITEKTURU

  Oživite svoje najkreativne ideje i obezbedite svom radu prednost nad konkurencijom.

  Bolji dizajn sa BIM-om

  BIM tehnologija podržava arhitekte tokom kompletnog procesa dizajna. Obezbeđuje bolji uvid što ranije u procesu kako biste optimizirali dizajn u skladu sa zahtevima vaših klijenata. BIM softver vam pomaže da isporučite projekte uz poboljšani kvalitet i bolju efikasnost.

  Dizajn bez zastoja

  Put od konceptualnog dizajna do finalne dokumentacije pomoću interoperabilnih alata koji čuvaju tačnost modela u svakoj od faza.

  Integrisani alati

  Kreirajte uverljive vizualizacije i VR (virtuelna realnost) iskustvo direktno iz vašeg modela. Detaljno analiziraje svoj dizajn pomoću alata za analizu energetske efikasnosti.

  Unapredite BIM procese

  Izgradite geometriju, istražite opcije dizajna, automatizujte procese i kreirajte veze između više aplikacija.

  Multidisciplinarni rad

  Radite efikasnije sa proširenim projektnim timom koristeći alate za saradnju zasnovane na klaud-u koje podržavaju istovremenu BIM autorizaciju, bez obzira na lokaciju.

  BIM softver za arhitekturu

  Revit, AutoCAD, AutoCAD Architecture, Dynamo Studio, Navisworks Manage, ReCap Pro, Revit Live, 3ds Max, AEC Collection

 • BIM ZA INFRASTRUKTURU

  Koristite inteligentne, povezane BIM (Building Information Modeling) radne tokove kako biste učinili da vaši infrastrukturni projekti budu otporniji, produktivniji i profitabilni.

  Digitalizacija infrastrukture

  BIM, "big data", "cloud computing" i analitika mijenjaju način kako se infrastruktura planira, projektuje, gradi i upravlja. Tehnologija će bolje povezati ljude, procese i ideje kako bi stvorila elastičniju i održivu infrastrukturu. 

  Izgradnja puteva

  Onogućite da vaši projekti izgradnje puteva i autoputeva efikasno napreduju od idejnog projekta i vizuelizacije do simulacije, analize i detaljnog izvođačkog projekta.

  Građevinsko zemljište

  Alati za snimanje zemljišta, konceptualni dizajn, građevinsku  dokumentaciju,  i analiu pomažu u realizaciji projekata  razvoja građevinskog zemljišta.

  BIM softver za infrastrukturu

  Revit, AutoCAD Civil 3D, InfraWorks, ReCap Pro, AEC Collection

 • BIM ZA GRADNJU I INŽENJERING

  Izgradnja uz snagu digitalnog

  Autodesk primenjuje inteligenciju BIM-a (Building Information Modeling) i digitalne tehnologije za pomoć u rešavanju najvećih izazova u izgradnji.

  Inovacije u građevinarstvu

  Tehnologija je spremna da stvori profitabilniju, elastičniju i agilnu građevinsku industriju i bolje izgrađeno okruženje. Autodesk softver za građevinarstvo više nego automatizuje zadatke. Povezuje informacije i ljude, pomaže u povećanju produktivnosti i postavljanju digitalnih osnova radi otključavanja novih poslovnih mogućnosti.

  Kolaboracija

  Objedinjavanje informacija i timova - u kancelariji ili na terenu - u zajedničko radnom okruženju i sa istim podatcima. BIM vam pomaže da isporučite projekte sa poboljšanom efikasnošću i kvalitetom.

  "Reality capture"

  Sakupite podatke snimljene bespilotnim letilicama, senzorima i laserskim skeniranjem. Koristite ih za vizuelizaciju lokacije, proračune, praćenje projekta, analize bezbednosti i još mnogo toga.

  Tehnološka integracija

  Kreirajte aplikacije i servise za povezivanje radnih tokova pomoću komponenti web usluga. Digitalizujte lokaciju za rad i integrišite tehnologiju za dizajnere, inženjere, izvođače radova i vlasnike.

  Lakša isporuka

  Koristite alate za inteligentno, specifikacijama vođeni dizajn i modeliranje, analiza performansi i za izgradnju spremna izometrija za izradu i instalaciju postrojenja.

  BIM softver za inženjering

  Revit, AutoCAD, Navisworks Manage, ReCap Pro, Collaboration for Revit, BIM 360, BIM 360 Ops, AEC Collection

 • BIM ZA MEP

  Projektujte, izradite i instalirajte kompleksne sisteme instalacja u zgradama. Radite efikasnije i osvojite nove poslove

  Bolji sistemi u zgradama

  Autodesk BIM softver nudi integrisane alate koji vam pomažu da brže i preciznije projektujete, dokumentujete, kalkulišete troškove, izradite i instalirate MEP (mehaničke, električne i vodovodne) sisteme u zgradama. Poboljšate saradnju, usmerite projekte i smanjite rizik i otpad kroz ceo projektni tim.

  Kvalitetniji dizajn

  Brzo procenjujte alternative, optimizujte dizajn sistema i smanjite i rešite konflikte uz pomoć inteligentnih alata za modeliranje.

  Veća produktivnost

  Koristite integrisane alate za modeliranje i izradu tehničke dokumentacije kako bi efikasnije proizveli projektovane sisteme i brže završili projekte.

  Bolja saradnja

  Pomoću alatki za saradnju, koji vam omogućavaju kreiranje i razmenu modela i razmjenu podataka o projektima, optimizujte radne tokove u okviru projekta i svih projetnih timova.

  Brža proizvodnja

  Koristite specifikacije proizvođača koje će vam pomoći da generišete bolje procene, kreirate preciznije detaljne modele i direktno inicirate izradu MEP-a.

  BIM softver za MEP

  Fabrication CADMEP, Fabrication COMDUCT, Fabrication ESTMEP, Revit, AutoCAD MEP, Point Layaut, BIM 360 Team, AEC Collection, 

 • BIM ZA PROCESNA POSTROJENJA

  Napravite inteligentne strukture, cevovode i instrumentalne dijagrame koji komuniciraju sa modelima cevovoda kako bi na efikasan način planirali, projektovali i gradili postrojenja.

  Industrijski standardi

  Autodesk softver pomaže multidisciplinarnim timovima da bolje integrišu planove, dizajniraju i grade faze projekata i pomažu u podršci operacijama.

  Prerada vode

  Brzo izgradite postrojenja pomoću jednostavnih alata za rutiranje cevi i modeliranje opreme ili struktura za nova i postojeća postrojenja.

  Proizvodnja hrane

  Od idejnog projekta do završetka izgradnje, koristite prilagođene sadržaje, uključujući ventile sa više portova i od specifikacije cevi do izometrije.

  Farmaceutika

  Uz specifikacijom vođenim modeliranjem cevi i P&ID-ima, lakša sinhronizacija sa projektnim zahtevima

  Petrohemija

  Saradnja na bazi cloud-a pomaže vam da radite na različitim kontinentima sa lakšim pristupom P&ID-u, modelima i izometriji.

  BIM za procesna postrojenja

  Revit, AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Plant 3D, Navisworks , ReCap, AEC Collection

 • BIM ZA GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE

  Autodesk-ovi alati za strukturni dizajn i izradu tehničke dokumentacije pomažu vam da dobijete nove poslove i efikasno isporučite projekte.

  Napravite bolje konstrukcije

  BIM (Building Information Modeling) procesi pomažu strukturnim inženjerima, tehničarima i proizvođačima elemenata da poboljšaju konstrukcionu dokumentaciju, minimiziraju greške i usmeravaju saradnju između timova kako bi ubrzali realizaciju projekta.

  Izrada dokumentacije

  Racionalizujte radne tokove za efikasniju tehičku dokumentaciju.

  Poboljšana saradnja

  Koordinišite svoje modele između više disciplina kako biste osigurali bolji dizajn.

  Minimizujte greške

  Automatizujte izradu prefabrikovanih elemenata i poboljšajte realizaciju na licu mesta.

  Poboljšajte kvalitet

  Integrišite strukturne analize i dizajn kako biste dobili bolje rezultate.

  BIM softver za konstrukcije

  Revit, AutoCAD, Advance Steel, Navisworks, ReCap Pro, Robot Structural Analysis Professional, Structural Analysis for Revit, Structural Bridge Design,BIM 360, Collaboration for Revit, AEC Collection

© PMO 1998-2018, Beograd, Tome Maksimovića 5 / Lok. 2, Tel/Fax: +381.11.2403.157 Mob: +381.63.266.151 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Developed by PMO