Tekla Bridge Creator

Trimble Tekla Structures sa novom ekstenzijom Bridge Creator pokriva kompletan proces dizajna mostova

Nova ekstenzija za mostove omogućava izvođačima da reše zajedničke izazove projektovanja i građenja mostova 

SUNNIVALE, Kalifornija, 22. januar 2019. - Trimble (NASDAQ: TRMB) je predstavio Tekla Bridge Creator, novo proširenje za Tekla Structures, BIM softver koji integriše kompletan radni proces dizajna mosta od geometrije dizajna do konstruktivnog modelovanja i izrade tehničke dokumentacije. Ovo novo rešenje nadograđuje Trimble-ov Constructible Process, inovativni pristup koji omogućava digitalnu transformaciju radnih procesa u arhitekturi, inženjeringu i gradnji (AEC).

Novo proširenje softvera, projektantima mostova pruža rešenje za uobičajene probleme: uvoza i poravnanja puteva direktno iz softvera za projektiranje puteva; kreiranje jednog ili više ključnih delova koji definišu palubu mosta ili čak upornjake, a zatim jednostavno i efikasno modeliranje i detaljno definisanje armature.

Dodavanjem Bridge Creator ekstenzije, Tekla Structures može da kreira i koristiBridge Information Models (BrIM) od idejnog dizajna (LOD 100) do zaista tačnih, izvođačkih projekata (LOD 400) i modela izvedenog stanja (LOD 500). LOD specifikacija je referenca koja omogućava svima u AEC industriji da definišu i komuniciraju sa visokim nivoom jasnoće i pouzdanosti BIM modela u različitim fazama procesa projektovanja i izgradnje.

Kao deo programa za prikupljanje povratnih informacija od korisnika, WSP Finska je učestvovala u testiranju Bridge Creatora. WSP Finska je deo WSP Grupe sa sedištem u Montrealu, Kanada i globalna konsultantska firma za profesionalne usluge s više od 550 kancelarija u 40 zemalja. „Bridge Creator je inteligentan i svakako najefikasniji alat za celokupan radni proces dizajniranja mostova, koji nijedan drugi dobavljač softvera ne nudi. On automatski uvozi trasu puta i olakšava kreiranje geometrije mosta. Čak i kada se suočava sa složenim geometrijama palube, proširenje kreira palubu sa impresivnom preciznošću “, rekao je Hannu Suojanen, iz, WSP Finland.

„Tekla Structures je već dobar izbor za detaljno projektovanje mostova. Dodavanjem novog proširenja Bridge Creator sa postojećim alatom za betonsku armaturu za složene geometrije, Trimble-ovo Tekla rešenje je najnaprednije na tržištu. Trimble kreira vrednost za celokupan dizajn mostova, izgradnju i radni proces rada, povećavajući efikasnost i kvalitet u dizajnu mostova, dodaje Suojanen. 

Rešenje zajedničkih izazova u projektovanju mostova

Postoji nekoliko uobičajenih problema pri projektovanju i izgradnji mostova koji se mogu eliminisati pomoću primenom posebnih namenski izrađenih procesa. Tokom rane faze projektovanja, promene u postavljanju trase puta često izazivaju kašnjenja koja se mogu izbeći. Kasnije, građevinski timovi često otkrivaju probleme zbog projekata  koji ne uključuju konstruktivne modele.

„Rešenje proizvodi model za efikasnu konstrukciju i sprečavanje grešaka na gradilištu kako bi se izbegli nepotrebni zahtevi, čime se smanjuju troškovi. Omogućava čitanje trase puta kako bi se proizvele složene palube geometrije različite širine, dubine ili čak super-elevacije. Teškoće u modelovanju dvostrukih krivina mostova sada su prošlost. Novi Bridge Creator radi modeliranje za projektante”, rekao je Pavi Puntila, direktor razvoja poslovanja, Trimble's Structures Division. 

Dostupnost

Bridge Creator ekstenzija u verziji 1.0 se može preuzeti sa Tekla Warehouse od marta 2019. Ekstenzija je dostupna za korisnike Tekla Structures koji imaju aktivan ugovor o održavanju softvera.